Πώς μια μαθητική πρωτοβουλία οδηγεί σε μια οργανωμένη πρόταση

 




Κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020 λειτούργησε στο σχολείο μας, το 70ο ΔΣ Αθηνών, πρόγραμμα διανομής γάλακτος στους μαθητές/τριες, τα οποία ήταν συσκευασμένα σε χάρτινα κουτιά. Τα κουτιά αυτά -«άχρηστες» συσκευασίες- προκάλεσαν το ενδιαφέρον ορισμένων μαθητών/τριών, οι οποίοι ζήτησαν να τα πάρουν και να ασχοληθούν με τη μεταμόρφωσή τους σε παιχνίδια την ώρα του ολοήμερου και των διαλειμμάτων. Στη συνέχεια, όλο και περισσότεροι μαθητές, κυρίως των μικρών τάξεων, αυτοοργανώθηκαν σε ομάδες για να φτιάξουν τα έργα τους χωρίς καμιά υπόδειξη από τους εκπαιδευτικούς. Οι δημιουργοί προτρέπονταν, όμως, να παρουσιάζουν τα έργα τους στην τάξη τους, σε άλλες τάξεις του σχολείου, όπως και στη Διευθύντρια για φωτογράφηση των έργων προκειμένου να δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα του σχολείου.

Σύντομα, «άχρηστες» συσκευασίες μεταφέρονταν στο σπίτι και επέστρεφαν ως έργα τέχνης, με τη βοήθεια και των γονέων. Στο τέλος συγκεντρώθηκαν 105 έργα και η αίθουσα εκδηλώσεων μετατράπηκε σε εκθεσιακό χώρο. Tα περισσότερα έργα ήταν ομαδικά και αναπαριστούσαν χώρους, όπως: σπίτια, θέατρα, φάρους, παιδότοπους, πάρκα, κάστρα κ.ά. Η έκθεση που στήθηκε πήρε τον τίτλο «Μικρόκοσμοι - Recycle, Reuse, Reduce», διήρκεσε από 17-02-2020 έως 28-02-2020 και την επισκέφθηκαν παιδιά, γονείς και μαθητές/τριες του σχολείου μας αλλά και γειτονικών σχολείων. Τέλος, επίσημος προσκαλεσμένος ήταν η Εταιρεία διανομής γάλακτος, αντιπρόσωπος της οποίας επισκέφτηκε την έκθεση και δώρισε προϊόντα σε παιδιά που κληρώθηκαν από τη λίστα των συμμετεχόντων μαθητών/τριών.

Το γεγονός ότι τόσα πολλά παιδιά ανέλαβαν πρωτοβουλίες, συνεργάστηκαν και ξεδίπλωσαν τη δημιουργικότητα και τα ταλέντα τους μας οδήγησε στην ανάγκη διερεύνησης των πλευρών της σχολικής μας κουλτούρας και ζωής που επηρέασαν και διευκόλυναν τη συγκεκριμένη δράση. Για τον λόγο αυτόν εκπονήθηκε μια μικρή έρευνα με ερωτηματολόγιο σε μαθητές/τριες και γονείς. 

Περισσότερα, μπορείτε να διαβάσετε εδώ

Για να διαβάσετε τη σχετική ανακοίνωση που έγινε στο 6ο Συνέδριο ΕΕΠΕΚ, διαβάστε εδώ 


Σχόλια