Το αλάτι της ζωής μας....από τις Ιστορίες Άλατος



«Το Αλάτι της Ζωής μας» είναι εξέλιξη του πακέτου «Ιστορίες Άλατος» που δημιουργήθηκε από τους Φίλους του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και το 7ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, μέσα στη σχολική χρονιά 2010-2011.

Ως διευθύντρια τότε του σχολείου και σε συνεργασία με τη Μάγδα Βαδόλα, δασκάλα της Ε τάξης, σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε το πρόγραμμα, γράψαμε τα σχετικά κείμενα και οργανώσαμε την ομάδα των μαθητών κατά την διάρκεια του προγράμματος και για την παρουσίαση.
Η επιλογή του θέματος έγινε επειδή το αλάτι αποτελεί βασικότατο στοιχείο της λειτουργίας των οργανισμών, επειδή το θέμα προσφέρεται τόσο για διαθεματική όσο και για πολυπολιτισμική προσέγγιση κι επειδή η ασχολία σε βάθος μ’ ένα τόσο απλό στοιχείο μάς οδηγεί σε τόσα πολύπλευρα κι ενδιαφέροντα θέματα υπακούοντας στο ρητό του Ηράκλειτου «Εκ πάντων εν και εξ ενός πάντα».

Τα παιδιά της Ε’ τάξης παρακολούθησαν παρουσιάσεις των τεσσάρων Μουσειοσκευών: «Τα ηφαίστεια της Ελλάδας», «Το Έδαφος στηρίζει τη Ζωή», «Τα Ελληνικά Δάση» και «Η Μετανάστευση των Οργανισμών», που έγιναν σε τέσσερις συναντήσεις.
Στη συνέχεια, μετά από έρευνα και με την ευθύνη της δασκάλας τους, τα παιδιά συγκέντρωσαν πληροφορίες, έκαναν πειράματα, μαγείρεψαν, μελέτησαν, άκουσαν παραμύθια, ζωγράφισαν, τραγούδησαν και διασκέδασαν σε πέντε συναντήσεις θεατρικού παιχνιδιού. Τέλος δημιούργησαν το Εκπαιδευτικό Πακέτο με τίτλο: «Ιστορίες Άλατος» που παρουσιάστηκε στο Κέντρο ΓΑΙΑ, στις 19 Μαΐου 2011, μαζί μ’ ένα μουσικό δρώμενο. Για να δείτε τη σχετική παρουσίαση πατήστε εδώ 





Μέσα στο καλοκαίρι οι Φίλοι του ΜΓΦΙ δημιούργησαν νέες πολύτιμες συνεργασίες που εμπλούτισαν το περιεχόμενο του πακέτου, με πληροφορίες, αντικείμενα και δραστηριότητες, ταίριαξαν εικόνες με αφήγηση και έδωσαν το νέο τίτλο «Το Αλάτι της Ζωής μας» ώστε να μη γίνεται σύγχυση με το προηγούμενο πακέτο.
Περισσότερες λεπτομέρειες διαβάστε εδώ 

Σχόλια