Αγόρια vs κορίτσια: Από την αντιπαλότητα στην ενσυναίσθηση - Αναζητώντας και αναδεικνύοντας την «φωνή» των μαθητών.


Το σχολείο είναι ένας θεσμός που, παρά τις ομολογουμένως σημαντικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί τις τελευταίες δεκαετίες στον τομέα των ίσων ευκαιριών για αγόρια- κορίτσια, συμβάλλει ακόμη καθοριστικά στην αναπαραγωγή και συντήρηση των παραδοσιακών έμφυλων ταυτοτήτων, ιεραρχιών και εξουσιαστικών σχέσεων τόσο μέσα από τα προγράμματα σπουδών, όσο και το κρυφό αναλυτικό πρόγραμμα. 
Επομένως, για μια πραγματική αλλαγή στον τομέα αυτό το σχολείο θα πρέπει να αναστοχαστεί τον εαυτό του και όλες τις έκδηλες και άδηλες πλευρές της σχολικής κουλτούρας και ζωής που επηρεάζουν, αναπαράγουν και συντηρούν έμφυλα στερεότυπα. 

Στο άρθρο μου που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Action Researcher in Education, τεύχος 8, 2018,  παρουσιάζεται έρευνα που πραγματοποιήθηκε με σκοπό να διερευνήσει τις απόψεις των μαθητών αναφορικά με την έμφυλη ταυτότητα και να αναπτύξει μια πρόταση για καλύτερη επικοινωνία. Η αφετηρία της ήταν η ένταση μεταξύ των αγοριών και των κοριτσιών μαθητών/-ητριών του 70ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών, οπότε το δείγμα συνίστατο τόσο από αγόρια όσο και κορίτσια των τάξεων Δ και Ε, ηλικίας 8-11 ετών. Η διαδικασία βοήθησε τους μαθητές και τις μαθήτριες να προβληματιστούν για τις συμπεριφορές τους με βάση το στερεότυπο, καθώς και να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη για αλλαγές και μεγαλύτερη ενσυναίσθηση απέναντι στον άλλο. Τέλος, τους βοήθησε να προβληματιστούν σχετικά με τις πολιτικές του σχολείου και προσέφεραν στους μαθητές και τις μαθήτριες την ευκαιρία για ενεργό συμμετοχή στη σχολική κοινότητα, όσον αφορά τη συναισθηματική εκπαίδευση. Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο πατήστε εδώ

Σχόλια