Γινόμαστε εθελοντές, αλλάζουμε συνήθειες παλιές!

Αποτέλεσμα εικόνας για νοιαζομαι και δρω

Στο πλαίσιο του προγράμματος ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΙ ΔΡΩ ομάδα εκπαιδευτικών του 70ου Δημοτικού σχολείου Αθηνών πραγματοποίησε σχετικό πρόγραμμα το σχολικό έτος 2016-2017.

Την εμπειρία αυτή παρουσιάσαμε στο 5ο Συνέδριο του ΝΕΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥ, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, 28-29 Απριλίου 2018.

Ειδικότερα, παρουσιάστηκε η παρέμβαση της ομάδας μας στη σχολική ζωή μέσα από ένα σύνολο δομημένων δράσεων με στόχο την εξοικείωση και κατανόηση στην πράξη της έννοιας εθελοντής-ενεργός πολίτης.
Μαθητές και εκπαιδευτικοί μετακινήθηκαν από παθητικοί δέκτες σε υπεύθυνους φορείς αλλαγών μέσα και έξω από το σχολείο, συνειδητοποίησαν ότι μπορούν να παρέμβουν και να αλλάξουν με τρόπο δυναμικό το μικροπεριβάλλον του σχολείου και της γειτονιάς.
Εμπεδώθηκαν σχέσεις φροντίδας και καθιερώθηκαν νέες καθημερινές συνήθειες που βελτίωσαν το σχολικό κλίμα.
Υπήρξαν δυσκολίες, παρόλα αυτά υποστηρίζουμε ότι έγινε ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση του μετασχηματισμού της σχολικής μονάδας σε μια αειφορική κατεύθυνση, αφού οι συμμετέχοντες μέσα από την ενημέρωση, την καλλιέργεια της εμπιστοσύνης στον εαυτό και την ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσης, ανέπτυξαν την αίσθηση ότι έχουν τη δύναμη να διαμορφώνουν τις συνθήκες του περιβάλλοντός τους, να επηρεάζουν την ποιότητα της ζωής τους αναζητώντας δημοκρατικές διεξόδους σε συνεργασία με άλλες κοινωνικές ομάδες.
Για να δείτε την εισήγηση που περιλαμβάνεται στον τόμο των πρακτικών, σελίδα 2451, πατήστε εδώ

Σχόλια