Διεργασίες αλλαγής με οδηγό το όραμα της αειφορίας: η περίπτωση του 70ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας

Σ' αυτή την εργασία παρουσιάζουμε ένα πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε από το 70ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών κατά τη σχολική χρονιά 2013-2014, με βάση τις αρχές της αειφορίας- που ορίζει ότι η τρέχουσα ανθρώπινη συμπεριφορά πρέπει να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες χωρίς να είναι επιζήμια για τις επόμενες γενεές- και το δεδομένο ότι το εκπαιδευτικό σύστημα είναι βασικό για τη διαμόρφωση τέτοιας συμπεριφοράς.
Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα βασίστηκε σε έξι από τους οκτώ πυλώνες του Αειφόρου Ελληνικού Σχολείου- (δημοκρατία, μάθηση, πολιτισμός, υγεία, διαχείριση πόρων, πλανητική διάσταση)- έχοντας ως οριζόντιο άξονα τη χρήση νέων τεχνολογιών. Στόχος ήταν οι δράσεις και οι πρακτικές του προγράμματος να ενεργοποιήσουν ουσιώδεις αλλαγές στην οργάνωση και κουλτούρα της σχολικής κοινότητας.
Υπήρξαν δυσκολίες, όπως εντάσεις κατά τη μετάβαση από το παραδοσιακό στο νέο εκπαιδευτικό μοντέλο, συγκρουόμενοι στόχοι, αντίπαλες κοινωνικές προσδοκίες, πιέσεις λόγω περιορισμένου χρόνου, αυξημένου φόρτου εργασίας και ελλιπών πόρων.
Παρόλ' αυτά, φάνηκε ότι η αειφορία ως βάση νέας οργάνωσης του σχολείου, με προεξάρχοντα στοιχεία τη συνεργασία, τη συμμετοχή και τη δημοκρατική επικοινωνία, μπορεί να αποτελέσει όχημα ουσιαστικών αλλαγών προς ένα σχολείο που αλληλεπιδρά με την κοινωνία, και να αποτελέσει δρόμο ολοκλήρωσης των στόχων των εμπλεκομένων μερών.
Η παρούσα εργασία έγινε σε συνεργασία με τις εκπαιδευτικούς Μαρία Δαγιακίδου ΠΕ86, Ευδοκία Γεωργοπούλου ΠΕ06, Ειρήνη Πανταζή ΠΕ06 και  Σοφία Παπαδοπούλου ΠΕ08.

Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο, κάντε κλικ εδώ.

Σχόλια