Εκπαίδευση "εκτός των τειχών"

Μια βόλτα στο πάρκο προσφέρεται για χαλάρωση και παιχνίδι. Συγχρόνως αποτελεί μία καλή ευκαιρία για επαφή με το φυσικό περιβάλλον, για γνωριμία με τα φυτά και τα ζώα και για την καλλιέργεια της σχέσης μας με τη φύση, ιδιαίτερα στις σύγχρονες πόλεις μας που ασφυκτιούν από το τσιμέντο.
Έχοντας αυτά στο μυαλό μας, καθώς επίσης και το ότι οι περισσότεροι γονείς σήμερα θα ήθελαν παράλληλα με τη διασκέδαση να αξιοποιήσουν δημιουργικά και ευχάριστα τον χρόνο που περνούν μαζί με τα παιδιά τους, μελετήσαμε και δημιουργήσαμε ένα Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Δραστηριοτήτων το οποίο απευθύνεται στους μικρούς επισκέπτες των πάρκων.
Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα μπορεί να υλοποιηθεί:
Στο σχολείο, στο πλαίσιο του μαθήματος της Μελέτης Περιβάλλοντος, της Ευέλικτης Ζώνης ή ενός προγράμματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Στο οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον, με τη καθοδήγηση των γονέων ή κάποιου άλλου ενήλικα, στο πλαίσιο κάποιας επίσκεψης στο πάρκο της περιοχής.
Εννοείται, βέβαια, ότι πολλές από τις δραστηριότητες είναι δυνατόν να λειτουργήσουν αυτόνομα και να αποτελέσουν άξονα δράσης ακόμα και για μία επίσκεψη στο δάσος, σε έναν βοτανικό ή ζωολογικό κήπο, σε ένα φυτώριο ή θερμοκήπιο κ.λ.π.

Το Πρόγραμμα έχει οργανωθεί στη βάση του εκπαιδευτικού παιχνιδιού και οι δραστηριότητες οι οποίες προβλέπονται έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τα παιδιά να ανακαλύψουν μικρά μυστικά για τον κόσμο που βλέπουν γύρω τους, να ανακαλύψουν μόνα τις πληροφορίες που χρειάζονται, να τις οργανώσουν και να τις αξιολογήσουν.
Για τον λόγο αυτό, το πληροφοριακό υλικό που δίνεται είναι περιορισμένο και έχει στόχο να υποστηρίξει θεωρητικά τις προτεινόμενες δραστηριότητες. Επιπλέον οι περισσότερες πληροφορίες αφορούν τον Εθνικό Κήπο της Αθήνας, ο οποίος είναι ένα από τα σημαντικότερα αστικά πάρκα της νεότερης Ελλάδας με φυσικό πλούτο αλλά και ιστορική σημασία. Οι ενότητες που αφορούν τον Εθνικό Κήπο, επομένως, μπορούν να λειτουργήσουν ως παραδείγματα για ανάλογη εργασία γύρω από άλλα κατά τόπους πάρκα.
Οι δραστηριότητες είναι δομημένες σε Φύλλα Εργασίας και ομαδοποιημένες σε ευρύτερες θεματικές ενότητες (π.χ. Προσέγγιση του πάρκου με τις αισθήσεις μας – Φυτά – Ζώα – Περιαστικό πράσινο κ.λ.π.). Ωστόσο, φροντίδα μας ήταν να λειτουργούν και ως εντελώς ανεξάρτητες δράσεις, ακόμα και για μία πολύ σύντομη προσέγγιση του αντικειμένου. 
Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα στον εκπαιδευτικό ή τον γονέα να εμπλουτίσει, να απλοποιήσει ή και προσαρμόσει πολλά σημεία του Προγράμματος, ανάλογα με τα δεδομένα του χώρου και τις διαθέσεις των παιδιών.
Ο συνδυασμός εικόνας, γραπτού λόγου και αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον προσφέρει τη δυνατότητα να μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά.  Ποιες θα επιλεγούν κάθε φορά είναι ευθύνη του εκπαιδευτικού ή του γονέα, ο οποίος θα κρίνει ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις δυνατότητες των παιδιών που συμμετέχουν.
Σε κάθε περίπτωση, εκείνο που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι θέλουμε τα παιδιά να παίξουν και να διασκεδάσουν και παράλληλα να μάθουν να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, να αναπτύσσουν τη δημιουργικότητά τους και να καλλιεργούν πολλαπλές ικανότητες, όπως την ικανότητα για παρατήρηση, σύγκριση, υπόθεση, πρόβλεψη, γενίκευση, ανάλυση, αλλά και αξιολόγηση των δεδομένων.
(Από τον Πρόλογο- Αντιόπη Φραντζή  και Ελενα Μανιάτη)

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ 

Σχόλια