Δημιουργική έκφραση των μαθητών του Τμήματος Ένταξης στο χώρο του σχολείου. Ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης μέσω της τέχνης

To σχολικό έτος 2013-2014, είχα τη μεγάλη χαρά να συνεργαστώ με τον Δημοσθένη Χαρίτο, δάσκαλο στο τμήμα ένταξης (Τ.Ε.) στο 70ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών και τον εικαστικό του σχολείου Λευτέρη Δάφνο προκειμένου μέσα από την ζωγραφική να ενδυναμώσουμε τους μαθητές του Τ.Ε. και να βοηθήσουμε στην καλύτερη ένταξή τους στη μαθητική κοινότητα.

Ο σχεδιασμός έγινε με βάση τις ατομικές ανάγκες των μαθητών αλλά και ολόκληρης της ομάδας και υλοποιήθηκε ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Στόχος ήταν η ενδυνάμωση της προσωπικότητας, η ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης, η ενίσχυση της αποδοχής από τους συνομήλικους και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα. 

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς οι μαθητές σταδιακά δημιούργησαν μία τοιχογραφία σε κοινόχρηστο χώρο του σχολείου με θέμα το «Βυθό της θάλασσας». Το πλαίσιο αυτό εργασίας πρόσφερε στα παιδιά τη χαρά της ολοκλήρωσης ενός έργου και την επιβράβευση, ενώ συνέβαλε στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους, των διαπροσωπικών τους σχέσεων και στην απόκτηση του αισθήματος του «ανήκειν». 

Η εργασία αυτή παρουσιάστηκε στο 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ειδικής Αγωγής με διεθνή συμμετοχή και περιλαμβάνεται στο συλλογικό τόμο με τίτλο:
Διλήμματα και προοπτικές στην ειδική εκπαίδευση, εκδόσεις ΓΡΗΓΟΡΗΣ, 2015
Επίσης παρουσιάστηκε στο ετήσιο πανελλαδικό συνέδριο της Ένωση  Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων 3-7 Σεπτεμβρίου 2013 και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Εικαστική Παιδεία 
(Χαρίτος, Δ. Δάφνος, Ε. Φραντζή, Α. (2014). Δημιουργική έκφραση των μαθητών του τμήματος ένταξης στο χώρο του σχολείου ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης μέσω της τέχνης. Εικαστική Παιδεία, Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, Νο 30, σελ. 161-165)

Για να δείτε περισσότερα για το πρόγραμμα τη φιλοσοφία, υλοποίηση και αξιολόγησή του πατήστε εδώ 

Σχόλια