Tα ταξίδια του κότσυφα




Το εκπαιδευτικό πακέτο Τα ταξίδια του κότσυφα, εκδόσεις Καλειδοσκόπειο,  αποτελεί πλήρη πρόταση παιδαγωγικής προσέγγισης του θέματος «περιβάλλον» και πολύ χρήσιμο εργαλείο για εργασία στις σχολικές τάξεις.

Το Ταξίδι του κότσυφα είναι ένα σύνολο υλικών που μπορεί να δουλευτεί παράλληλα με το σχολικό βιβλίο της Μελέτης Περιβάλλοντος στις μικρές τάξεις του δημοτικού για να υποστηρίξει τη διδασκαλία της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε θέματα όπως ρύπανση, οικοσυστήματα, ανθρωπογενές περιβάλλον κ.ά. Η πρώτη του έκδοση πραγματοποιήθηκε από την Α Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αθηνών και τώρα κυκλοφορεί εμπλουτισμένο με καινούργια στοιχεία.

Το πακέτο αποτελείται από εννέα καρτέλες που αντιστοιχούν σε ένα περιβάλλον η καθεμία. Κάθε καρτέλα περιλαμβάνει τη στάση του κότσυφα σε ένα περιβάλλον, δηλαδή το παραμύθι του κότσυφα σε συνέχειες και τις δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν οι μαθητές θέτοντας ερωτήματα για διερεύνηση ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και την ηλικία τους. Για το εικαστικό μέρος επελέγη μια παιδικότροπη ζωγραφική. Παρ όλη τη φαινομενική της απλότητα δίνει χρήσιμα στοιχεία για επεξεργασία οδηγώντας τα παιδιά στις δραστηριότητες της καρτέλας. Στόχος των δραστηριοτήτων είναι η παρατήρηση του πραγματικού περιβάλλοντος και η έρευνα εκτός σχολείου.


Τα ηχητικά ντοκουμέντα που περιέχονται στο CD είναι πολλά και διάφορα: αφήγηση του παραμυθιού, μουσική και ήχοι που αντιστοιχούν σε κάθε καρτέλα. Δεν συνοδεύουν στενά την πλοκή του παραμυθιού ή τις δραστηριότητες· αντίθετα, ανοίγονται σε ασκήσεις και παιχνίδια ακρόασης.

Η αφίσα που περιέχεται στο πακέτο λειτουργεί συνθετικά για να βοηθήσει στην κατανόηση της έννοιας του ενιαίου περιβάλλοντος. Τέλος, το χαρτονένιο πλαίσιο της συσκευασίας μπορεί να γίνει σκηνή για εικαστικά και άλλα παιχνίδια. Το υλικό είναι έτσι δομημένο ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως σύνολο είτε μεμονωμένα χωρίς να χάνει τον στόχο του, που είναι η κατανόηση της πολυπλοκότητας των ζητημάτων τα οποία αφορούν το περιβάλλον. Τα παιδιά ασκούνται στην έκφραση και καλλιεργούν όλες τις αισθήσεις και τη σκέψη τους. Η κατάκτηση της γνώσης επιτυγχάνεται με ενεργητικό τρόπο καθώς στηρίζεται όχι στο δίπτυχο «ακούω - απομνημονεύω», αλλά στο τετράπτυχο «παρατηρώ - κάνω - καταλαβαίνω - επεμβαίνω» εντός και εκτός τάξης.
Μαρίζα Ντεκάστρο (παιδαγωγός)
ΤΟ ΒΗΜΑ , 17-02-2002

Για να δείτε μια αναλυτική παρουσίαση του Εκπαιδευτικού Πακέτου, της φιλοσοφίας και της μεθοδολογίας του πατήστε εδώ

Σχόλια